+45 74 33 40 40 leh@dsh-revision.dk

Storegade 17 – et historisk tilbageblik!

Storegade 17 – et historisk tilbageblik!

DSH-Revision ApS  var oprindeligt en del af De Samvirkende Husmænds Landbrugsrådgivning, men blev i 1997 udskilt stiftet som et selvstændigt anpartsselskab. DSH-Revision ApS har bevaret forkortelsen for De Samvirkende Husmænd i sit navn, for vi har vort udspring i dette erhverv, men vi har igennem årene oparbejdet stor indsigt i mange andre erhvervstyper.

Fagligt tilbyder vi en lang række specialer, som du kan finde mere information om i vor oversigt over typiske opgaver for DSH-Revision ApS.

I 2013 flyttede DSH-Revision ApS ind i nye lokaler på Storegade 17 i Løgumkloster. Den høje hvide bygning har i længere tid, end noget levende menneske kan huske, været et landmærke i byen – det er her, det store træ med julelysene står, og det er her hundredevis af mennesker hvert år kører i radiobiler, når byen afholder Kloster Mærken – men historien om Storegade 17 starter et helt andet sted. Den starter i en fotobutik i Tønder.
Vi er lige omkring århundredeskiftet. 1 liter sødmælk koster 14 øre, Sønderjylland har siden 1864 tilhørt Tyskland og den industrielle revolution raser i det meste af Europa. I Tønder lever en yngre mand – en H. Michelsen – af at dokumentere tidens gang som fotograf. Og han klarer sig godt. Små 20 kilometer derfra er bondesamfundet Løgumkloster ved at træde med ind i moderne tider og mens gårdene bliver færre, springer der købmænd, bagere og issenkræmmere op på hjørnerne af de jordbelagte gader. På adressen Storegade 17 har Rasmus Sørensen besluttet sig for at sælge sin gård, og det er lige den chance H. Michelsen har ventet på. Han køber gården, river den ned og bygger i stedet en to-etagers hvid ejendom, indretter fotoatelier i stueetagen og bor selv med familien på 1. sal, lige midt i Løgumklosters voksende centrum. Bygningen står færdig i maj 1902, og i 17 år er hjørnet af Storegade og Markedsgade der hvor man tager hen efter barnedåben, efter konfirmationen eller efter vielsen. H. Michelsens fotoforretning trives og går i arv til sønnen Fritz.

 

Løgumkloster får sin første bank

På et loftværelse over købmand Jeggesens forretning i Storegade 14 er der en aften i 1887 store tanker i spil. Erhvervslivets vokseværk har skabt nye behov og solid grobund for vækst, så gårdejer Thomsen, købmand Bossen og amtslæge Thomsen er gået sammen og har lavet et udkast til Løgumkloster Bank. Den får sig en beskeden start og først efter 2 år bliver det muligt at investere i et skrivebord til loftværelset, men i 1919 er der alligevel ved at være godt gang i hjulene og det passer udmærket sammen med, at fotoforretningen nede i nummer 17 netop er sat salg. Løgumkloster Bank overtager lokalerne i februar måned, og Jørgen Haase er første bankdirektør, der kan læne sig tilbage i stolen og nyde udsigten til, at Løgumkloster nu har fået sig sin første rigtige bank.

Årene flyver afsted, Sønderjylland bliver igen en del af Danmark, Løgumkloster Bank overlever, da hele verden i 30’erne bliver ramt af økonomisk krise og klarer sig helskindet ind i 40’erne, hvor nye trusler lurer. Danmark er blevet besat af Tyskland. I kælderen under Storegade 17 samles unge mænd i ly for Gestapo for at planlægge sabotage af den tyske besættelsesmagt. De tager aldrig et officielt navn, men er en del af den danske modstandsbevægelse og lykkedes med at holde deres arbejde skjult i kælderen, indtil Danmark igen er et frit land i 1945. Bankdriften fortsætter på Storegade 17 på den anden side af 2. verdenskrig og d. 25. november 1963 skifter man navn til Handelsbanken.

 

Nye tal på bordet

94 års bankdrift ophørte i 2013, da det blev DSH-Revision ApS´ tur til at have adresse i Storegade 17. I mellemtiden nåede Handelsbanken at blive til Danske Bank, og det er da også dem, der den dag i dag stadig har hæveautomat på bygningens frontside. Som hjørnesten i byens centrum har Storegade 17 i over 100 år været hjemsted og omdrejningspunkt for selvstændigt erhvervsliv, og den tradition lever nu videre ind i det 21. århundrede.

”In Gottes Namen lege ich den ersten stein mein neues Heim, und hoffe in dem Glück, Zufriedenheit und Gottes Segen”

– Lügumkloster den 2. Mai 1902. Murermester H. Homilius på vegne af bygherrer H. Michelsen.

 

Du finder os her:

DSH-Revision ApS
Storegade 17

6240 Løgumkloster

Åbningstider:

Kontorets åbningstider:
Mandag-torsdag
8.00 - 16.00
Fredag 8.00 - 13.00

Kontakt os

T: 74 33 40 40
E: leh@dsh-revision.dk

Design by